Αρχαία Τίρυνθα
«Το δε τοίχος, ο δη μόνον των ερειπίων λείπεται Κυκλώπων με εστίν έργον, πεποίηται δε αργών λίθων, μέγεθος έχων έκαστος λίθος ως απ'αυτόν μηδ'αν αρχήν κινηθήναι το μικρότατον υπό ζεύγους ημιόνων»
ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
«Ελλάδος Περιήγηση»
Στο δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, που ήταν από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις και συνέδεσε το όνομά της με το μυθικό κύκλο του Ηρακλή.
Η πόλη ιδρύθηκε από τον ομώνυμο ήρωα Τίρυνθα, γιο του Άργου και εγγονό του Δία, που σύμφωνα με τη μυθολογία, έχτισε τα απόρθητα τείχη με τη βοήθεια των Κυκλώπων. Κατοικημένη ήδη από την Πρωτοελλαδική εποχή, γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι και την κάθοδο των Δωριέων, ενώ καταστράφηκε το 460 π.Χ. από τους Αργείους.
Ο επισκέπτης σήμερα θα θαυμάσει τα μυθικά κυκλώπεια τείχη, τις μοναδικές σήραγγες καθώς και το μέγαρο των ανακτόρων με την αίθουσα και τον πρόδρομο που είναι διακοσμημένα με υπέροχες παραστάσεις.
Η χρήση της Μέσης Ακρόπολης, του χώρου βόρεια και χαμηλότερα του ανδήρου του ανακτόρου, δεν είναι βέβαιη λόγω της μικρής έκτασης των ανασκαφών που έγιναν σ΄ αυτόν. Η ύπαρξη ενός κεραμικού κλιβάνου μπορεί να δηλώνει ότι εδώ ήταν συγκεντρωμένοι εργαστηριακοί χώροι, οι οποίοι, όπως και στις Μυκήνες, βρίσκονταν μέσα στην οχύρωση και τελούσαν υπό την άμεση επίβλεψη του άνακτα και της άρχουσας τάξης.
Πηγή: Τουριστικός Οδηγός Νέας Τίρυνθας